17 Şubat 2013 Pazar

genetik hastalık; vampirlik

Ortalık vampir dizilerinden, filmlerinden ve kitaplarından gecilmiyor.peki bu vampir mitinin aslında ilham kaynağının bir hastalık olduğunu söylesem?

Vampirlerin tipik özelliklerini söyleyelim önce..açık tenli güneşten kaçınan bu nedenle genelde akşamları ortaya çıkan, kan emerek beslenen, sivri dişlere sahip olan ve sarımsakla savusturulabilinen yaratıklar...tabi bir de ailesel bir kalıtım olduğunu unutmamak gerek vampirlik olayı genlerinde var.

Biraz da porfirya olarak bilinen bir hastalıktan bahsedelim..bu hastalıkta enzimlerde bir takım bozukluklar oluyor.Bunun sonucunda vücutta biriken bazı maddeler kişileri ışığa duyarlı yapıyor.böylece ışığa maruz kalınca ciltte kaşıntı ve yanıklar oluşuyor.haliyle bu kişiler ışıktan kaçınarak akşamları ortaya çıkıyor. Günümüzde bu hastalarin tedavisinde hemin denilen ve kanda bulunan bir madde damardan enjekte edilerek hastalığın bulguları hafifletiliyor yani tedavisinde kan var.sanırım henüz tedaviyi bırak hastalık bile bulunmamisken birileri kan içmenin iyi geldiğini keşfetmiş olabilir. Gene bu vücutta biriken maddeler nedeniyle dış etlerinde cekilmeler ve dişe kirmizimsi bir renk veren madde birikimleri de hayal gücünü çalıştıran bir görünüm oluşturuyor.bazı kaynaklar sarimsakta bulunan bir kimyasalin semptomlari daha beter yaptığı için hastaların sarimsaktan kacindigini söylese de bunu kanıtlayan kesin veriler yok...tabi bir de bu hastalığın aileyle kalitimla geçtiğini söylemek gerek.bu hastalik genlerden var yani...

Tabi sevdiği kız uğruna maceralar yasiyan yakisikli vampir efsanesi üzücü bir hastalıktan daha ilgi çekici.Bu nedenle hastalığı bir kenara bırakıp mitlere inanmak daha tercih edilesi..uzumunu yerken bağını sormak istemeyenlerin kafasındaki yakışıklı vampir erkek arkadaş imajına zarar verdiysem kusuruma bakmayın artık :)

1 yorum:

  1. vay anasını çok da ütopik bişey değilmiş demek ki. hoş bi bilgi vermişsin sağolasın :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...